Egy sajtódíj margójára

Megosztás

A Szol24 szerkesztősége határozottan úgy gondolja, a vélemény és vélemény közötti különbség nem problémát jelent, sőt, a pozitív velejárója a sokszínű gondolkodásnak, amiből jó esetben egy tartalmas vita tud kialakulni. Azonban meg kell húzni egy határt: azt a határt, hogy ki beszél, vagy ír a saját kútfője szerint, és ki az, aki pártérdek és politikai megrendelés alapján hajt végre felülről érkező utasításokat.

Azon már nem lepődünk meg, hogy a Rogán Antal laborjában kifőzött Mediaworks-kiadványokat és azok szerzőit a kormánypárti polgármesterek és országos politikusok díjazzák, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Az azonban meglehetősen váratlanul érheti a kritikus, független sajtó készítőit és olvasóit, hogy egy város ellenzéki polgármesterjelöltje nemcsak személyes jelenlétével támogatja ezen orgánumok kitüntetettjeit, de még gratulál is nekik a szabad sajtóra hivatkozva.

Beszélhetünk valódi szabad sajtóról, miközben olyan médiamunkásokat ismerünk el, akik tevőleges szerepe és attitűdje nagyban hozzájárult a jelenleg tapasztalt igazságtalan viszonyokhoz Szolnokon és a megyében?

A valóban független médiának ma Magyarországon hosszú évek óta elképesztően nehéz dolga van, minden nap küzdelmet vív a puszta fennmaradásért. Akár a pénzügyi feltételekre, akár a karaktergyilkosságokra és egyéb hiteltelenítő kísérletekre gondolunk.

Megelőzve az ilyenkor szokásos vádakat: nem szeretnénk a díjazottak helyében lenni. Amit akarunk, az a valódi sajtószabadság, és olyan kormánykritikus politikusok, akik nem tapsolják meg a propaganda zászlóshajóinak fedélzeti csapatát.

(Szerkesztőségünk kiállása a kormány és az általa irányított lakájmédia által megtámadott valóban független, a MÚOSZ által kitüntetett Átlátszó mellett itt olvasható.)

Györfi Mihály

„Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága, boldogsága fölött kétségbe nem esem.” /Kossuth Lajos/ A Szabad magyar sajtó napja alkalmából Szolnok és a vármegye, díjátadó…

Kép: Györfi Mihály Facebook

Kapcsolódó cikkek